Figowa tarta tatin to ciekawa wariacja na temat francuskiego klasyka.
FIGOWA TARTA TATIN
Składniki:
(ciasto o ∅ 24-26 cm)
kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- szczypta soli
figi w karmelu:
- 12 dojrzałych fig
- 250 g cukru
- 100 g masła
- pół laski wanilii
- szczypta soli
Przygotowanie:
Szykujemy ciasto – do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i kawałki zimnego masła. Wyrabiamy. Jeśli się nie skleja, dodajemy 2-3 łyżki wody. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię kuchenną i wkładamy na pół godziny do lodówki.
W międzyczasie przygotowujemy figi w karmelu. Owoce myjemy, suszymy i kroimy na pół.
Jeśli posiadacie oryginalną formę do tarty tatin, możecie bezpośrednio w niej rozpuścić masło z cukrem. Ja jej nie mam, dlatego karmel rozrobiłam w garnuszku. Masło trzeba rozpuścić na małym ogniu razem z cukrem. Przepoławiamy laskę wanilii. Z jednej połówki łyżeczką wyskrobujemy wszystkie ziarenka i wsypujemy je do garnuszka. Dodajemy sól. Gotujemy przez 5-6 minut, tj. do momentu, kiedy na powierzchni pojawią się wielkie bąble, a kolor będzie przypominał krówki.
Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy mąką albo wykładamy papierem do pieczenia i natychmiast zalewamy karmelem. Układamy na nim figi w taki sposób, żeby miąższ dotykał dna, a skórka znajdowała się na górze. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, rozwałkowujemy je i przykrywamy nim figi, zawijając brzegi do środka. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180ºC.
Pieczemy przez 30-35 minut. Przed podaniem tartę całkowicie studzimy. Przy pomocy noża delikatnie oddzielamy brzegi od formy, przykrywamy ją talerzem i zdecydowanym ruchem odwracamy ciasto. Tarta tatin smakuje doskonale z kulką lodów waniliowych.
Smacznego!
Ania
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.