Pizza al taglio

2
pizza al taglio




Jeśli uważacie że o pizzy wiecie już wszystko, to najprawdopodobniej ten post odrobinę Was zaskoczy.

Tak, to prawda – pizza jest typowym daniem kuchni neapolitańskiej, niegdyś była strawą biedaków, klasyczną Margheritę skomponowano specjalnie dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej, a ostatnio mieszkańcy Neapolu starają się o wpisanie ich popisowego dania na listę UNESCO. Z drugiej jednak strony niezmiernie popularna na całym świecie jest pizza amerykańska, szczególnie w wersji pepperoni, albo z szynką i ananasem. Kompozycje te są w oczach Włochów horrorem, o czym możecie przekonać się czytając post o mitach, dotyczących kuchni włoskiej.

Samo słówko pizza znane było w Kampanii od stuleci, jednak dopiero w XIX wieku zaczęto je identyfikować ze słonym plackiem. Wcześniej nazywano tak rozmaitej maści słodkie wypieki. Co ciekawe, w regionach Marche i Umbria pizza di Pasqua to babka drożdżowa z serem, podawana podczas wielkanocnego śniadania.

Dzisiaj oprócz klasycznej pizzy okrągłej (pizza tonda) istnieje również pizza serwowana w kawałkach (pizza al taglio lub pizza al trancio). Ta ostatnia jest szczególnie popularna w północnej części Włoch. Wyrośnięte ciasto wykłada się na dnie wielkich, metalowych i okrągłych lub prostokątnych form do pieczenia, a gotowe placki sprzedaje się w postaci trójkątów tudzież prostokątów, nierzadko na wagę. Można je dostać w pizzeriach oraz w piekarniach.

Pizzę w kawałkach wyróżnia dosyć wysokie i miękkie ciasto oraz duża ilość sosu pomidorowego i sera. Jedna porcja – taka jak na zdjęciu powyżej – jest niezmiernie sycąca, dlatego doskonale może spełnić rolę dania głównego.

Wśród innych pochodnych pizzy dużą popularnością cieszy się calzone, czyli rodzaj drożdżowego pieroga, wypełnionego farszem i panzerotto – niewielki pierożek z nadzieniem, który piecze się w piecu lub smaży w głębokim tłuszczu. W zależności od regionu ciasto na pizzę może być cienkie i bardzo chrupiące (Lacjum), oliwę z oliwek można zastąpić smalcem (Marche), albo dodać do masy odrobinę mleka (Liguria).

Kultową pizzę al trancio w Mediolanie znajdziecie w lokalach SPONTINI.

www.pizzeriaspontini.it

pizza al taglio

pizza al taglio

 

pizza al taglio

2 KOMENTARZE

  1. Ależ mi się zamarzyła pizza ze Spontini! 🙂 Zabierałam tam wszystkich znajomych, którzy odwiedzali mnie w Mediolanie. Pozdrawiam

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here