Znów proponuję moje ukochane kwiaty cukinii. Tym razem towarzyszy im razowa focaccia, ser gorgonzola i pestki słonecznika. Placek jest bardzo lekki i dosłownie rozpływa się w ustach. Dodatkowo pięknie się prezentuje.
RAZOWA FOCACCIA Z KWIATAMI CUKINII I GORGONZOLĄ
Składniki:
- 200 g mąki pszennej + mąka do podsypania ciasta
- 85 g mąki razowej
- duża szczypta soli
- 90 ml ciepłej wody
- 60 ml zimnej wody
- 12,5 g drożdży piwnych
- 3 łyżki oliwy z oliwek + oliwa potrzebna do natłuszczenia formy i ciasta
- 6 kwiatów cukinii
- 100 g gorgonzoli
- 10 ziaren słonecznika
Przygotowanie:
W 90 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże.
W misce wymieszać dwa rodzaje mąki. Dodać rozczyn z drożdży, 60 ml zimnej wody i 3 łyżki oliwy z oliwek. Mikserem planetarnym albo ręcznie wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut, do momentu uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Pod koniec dodać sól i powyrabiać jeszcze przez moment. Przykryć czystą ścierką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po upływie godziny formę do pieczenia (Ø 33 cm) natłuścić oliwą z oliwek. Palcami rozpłaszczyć w niej na gładko ciasto, powierzchnię posmarować odrobiną oliwy z oliwek, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na pół godziny.
W międzyczasie przygotować kwiaty cukinii. Z każdego środka wyjąć nasiona i oderwać łodyżki. Wszystkie delikatnie umyć i wysuszyć.
Piekarnik nastawić na 200°C.
Na cieście ułożyć kwiaty cukinii i lekko wcisnąć je do środka. Posypać pokrojoną w kostkę gorgonzolą i pestkami słonecznika. Polać oliwą z oliwek i wstawić do pieca na ok. 20 minut. Focaccia powinna się zarumienić. Podawać na ciepło.
Smacznego!
Ania
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!