Risotto al Prosecco ma wyjątkowy smak – daleki od alkoholowego, aromatyczny i bardzo oryginalny. Jest niezwykle proste do przygotowania i idealne na specjalne okazje, takie jak Sylwester, Nowy Rok lub np. urodzinowa kolacja. Należy pamiętać, żeby podczas gotowania pozwolić odparować alkoholowi i żeby często mieszać ryż.
RISOTTO AL PROSECCO
Składniki:
(2 osoby)
- 160 g ryżu carnaroli lub arborio (kupisz tutaj)
- 2 szklanki Prosecco (kupisz tutaj)
- 1 gałązka rozmarynu
- 50 g masła
- ok 500 ml bulionu jarzynowego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Listki rozmarynu myjemy pod bieżącą wodą, suszymy i siekamy.
W garnku rozpuszczamy masło razem z posiekanym rozmarynem i przepołowionym ząbkiem czosnku. Kiedy ten ostatni się zarumieni, wyjmujemy go i wsypujemy ryż, który prażymy przez 2 minuty, cały czas mieszając. Podlewamy szklanką Prosecco i gotujemy na dużym ogniu, dopóki alkohol nie odparuje (zazwyczaj zajmuje to 1-2 minuty). Zmniejszamy ogień i stopniowo – w miarę wsiąkania – wlewamy wywar z kostki rosołowej. Kiedy risotto będzie prawie gotowe podlewamy je jeszcze jedną szklanką Prosecco. Solimy, pieprzymy, na koniec rozpuszczamy łyżeczkę masła.
WSKAZÓWKA: Gotowe risotto można posypać startą skórką z cytryny i odrobiną posiekanych listków rozmarynu albo ziarenkami granatu.
Polecane wina: Prosecco Superiore Millesimato.
Smacznego,
Ania
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis, albo masz jakieś pytanie zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.