Szukasz pomysłu na smaczne przekąski do podania np. z lampką znakomitego włoskiego wina? Najlepiej jest korzystać z tego co daje nam natura, a że w lecie cukinii na straganach nie brakuje, to proponuje Wam fantastyczne, śródziemnomorskie roladki. Celowo nie podaję ilości produktów, które należy przygotować, bo te zależą od indywidualnych potrzeb, a właściwie od ilości brzuchów do nakarmienia.
ROLADKI Z GRILLOWANYCH CUKINII ZAWIJANE Z FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki:
- średniej wielkości cukinie
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek extra virgin
- feta
- suszone pomidory
- listki świeżej bazylii
Przygotowanie:
Cukinie obieramy obieraczką w podłużne paski. Układamy paski na desce, posypujemy solą i pieprzem, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek (ja rozprowadzam ją za pomocą pędzelka).
Rozgrzewamy patelnię grillową, układamy na niej cukinie, które grillujemy do momentu, aż pokryją się brązowymi paskami. Przewracamy i powtarzamy czynność. Gotowe cukinie układamy na talerzu.
Fetę i suszone pomidory kroimy w drobne kawałki, listki – zależnie od wielkości – rwiemy na pół lub na cztery części.
Z brzegu każdego paska cukinii – jeśli są małe, to można użyć dwóch – umieszczamy fetę, pomidora oraz świeżą bazylię. Zawijamy i układamy na półmisku.
Buon appetito!
Ania
Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!