Roladki z grillowanych cukinii

0
Roladki z grillowanych cukinii

Szukasz pomysłu na smaczne przekąski do podania np. z lampką znakomitego włoskiego wina? Najlepiej jest korzystać z tego co daje nam natura, a że w lecie cukinii na straganach nie brakuje, to proponuje Wam fantastyczne, śródziemnomorskie roladki. Celowo nie podaję ilości produktów, które należy przygotować, bo te zależą od indywidualnych potrzeb.

ROLADKI Z GRILLOWANYCH CUKINII ZAWIJANE Z FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

  • średniej wielkości cukinie
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • feta
  • suszone pomidory
  • listki bazylii

Przygotowanie:

Cukinie obieramy obieraczką w podłużne paski. Układamy paski na desce, posypujemy solą i pieprzem, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek (ja rozprowadzam ją za pomocą pędzelka).

Rozgrzewamy gizową patelnię, układamy na niej cukinie, które grillujemy do momentu, aż pokryją się brązowymi paskami. Przewracamy i powtarzamy czynność. Gotowe cukinie układamy na talerzu.

Fetę i suszone pomidory kroimy w drobne kawałki, listki – zależnie od wielkości – rwiemy na pół lub na cztery części.

Z brzegu każdego paska cukinii – jeśli są małe, to można użyć dwóch – umieszczamy fetę, pomidora oraz świeżą bazylię. Zawijamy i układamy na półmisku.

Buon appetito!

Ania

grillowana cukinia

roladki z cukinii

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj