Tarta z jabłkami

0
tarta z jabłkami
TARTA Z JABŁKAMI

Składniki:

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 40 ml zimnej wody

Nadzienie

  • 1 kg jabłek
  • 40 ml soku z cytryny
  • 60 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 laska wanilii

Syrop

  • 30 ml wody
  • 60 g cukru

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, jajko, cukier i sól. Wyrabiamy kruszonkę. Wlewamy zimną wodę i formujemy gładką kulę. Zawijamy ją w folię i wkładamy na 15 minut do zamrażalnika.

Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i rozwałkowujemy. Wykładamy nim formę o średnicy 24-26 cm. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania jabłek.

Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy w cienkie plasterki. Wybieramy 1/3 plasterków (najmniejszych) i wkładamy je do garnka. Dodajemy sok z cytryny, masło i miód oraz przekrojoną laskę wanilii razem z ziarenkami. Gotujemy przez ok. 10 minut, tj. do momentu aż jabłka zmiękną. Zdejmujemy je z ognia i rozgniatamy na mus.

Piekarnik nagrzewamy na 200°C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i nakłuwamy spód widelcem. Na dnie rozprowadzamy mus i przykrywamy plasterkami jabłek, ułożonymi jak na zdjęciach. Tartę pieczemy przez 35 minut albo na złoty kolor.

Przed podaniem ciasto polewamy syropem. Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Gotujemy przez 5 minut. Studzimy i rozprowadzamy po wierzchu tarty.

Smacznego!

Ania

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

tarta z jabłkami

tarta z jabłkami

tarta z jabłkami

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here