Tiramisù w wersji wege smakuje identycznie jak oryginał. Nie zawiera jednak jajek, ani kalorycznego mascarpone, co czyni je lekkim i przyjaznym dla naszego zdrowia deserem. Gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. A jeśli zaliczasz się do grona tradycjonalistów, polecam którąś z tych wersji włoskiego klasyka.
WEGAŃSKIE TIRAMISÙ
Składniki:
- 12-16 biszkoptów wegańskich*
- zaparzona kawa
- 150 g orzechów nerkowca
- 80 ml mleka roślinnego (u mnie sojowego)
- 60 g syropu klonowego
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- 30 g oleju słonecznikowego
Orzechy nerkowca moczyć przez kilka godzin w misce z letnią wodą (nie krócej niż 2 godziny). Jeśli nie masz czasu, wystarczy zanurzyć je na 10 minut we wrzątku.
Zaparzyć kawę. Instrukcję obsługi moki (kawiarki) znajdziesz tutaj.
Połamać biszkopty na mniejsze kawałki i umieścić je na dnie 4 niedużych szklanek. Na każdą szklankę najlepiej wykorzystać po 3-4 biszkopty. Zalać je kawą i przy pomocy łyżeczki delikatnie ugnieść na papkę.
Suche i miękkie orzechy nerkowca należy starannie zmiksować. Przełożyć je do naczynia kielichowego, dodać mleko roślinne, syrop klonowy i olej słonecznikowy. Ubić do konsystencji kremu. Nawet jeśli wydaje Ci się on zbytnio płynny, nie martw się. Po schłodzeniu będzie idealny.
Krem przelać do słoiczków z biszkoptami i kawą. Każdym delikatnie potrząsnąć, żeby równomiernie rozprowadzić deser. Zakryć folią aluminiową i wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać kakao.
Buon appetito!
Ania
Zainteresował Cię przepis na wege tiramisù? Zostań ze mną na dłużej i zajrzyj koniecznie do moich mediów społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!
*Biszkopty można kupić w sklepie z żywnością dla wegan lub upiec samodzielnie np. według tego przepisu.