Jeśli chodzi o Mediolan, sprawa jakości Panettone jest poważna. Właśnie tutaj babka została wynaleziona (link prowadzący do legendy jej powstania), dlatego żaden szanujący się mediolańczyk nie postawi na świątecznym stole ciasta kupionego w supermarkecie. Należy je zamówić w cukierni, kropka. Puryści wyróżniają trzy szkoły pieczenia Panettone i od lat toczą ożywione dyskusje, dotyczące tego, gdzie można dostać najlepszą babkę.
Panettone dla ortodoksów:
Sant’Ambreus
Elegancki bar powstał w 1936 roku. Lokal jest chętnie uczęszczany o każdej porze dnia. Można tutaj wpaść na śniadanie, lunch albo aperitif. Sant’Ambreus słynie z wyrafinowanych ciast, doskonałych pralin i świątecznych wypieków, w tym Panettone. Specjalnością Sant’Ambreus jest Ambrogiotto, delikatna pralina wypełniona kremem zabaione.
Corso Matteotti 7
Marchesi 1824
To jedna z najstarszych i najważniejszych cukierni, jakie znajdują się w mieście. Słynie z doskonałych wypieków, wyrobów czekoladowych i tradycyjnej babki Panettone. Na początku ubiegłego wieku rozszerzyła swoją ofertę i stała się również kawiarnią, a także doskonałym miejscem na tradycyjny aperitif. Historyczna siedziba z wystrojem z epoki znajduje się przy Via S. Maria alla Porta 11A.
Via S. Maria alla Porta 11A; Galleria Vittorio Emanuele II; Via Montenapoleone 9
Cova
W 1817 roku Antoni Cova otworzył obok La Scali “Caffè del Giardino“. Lokal od razu stał się ulubionym miejscem spotkań ówczesnej elity. Niestety, bomby, które spadły na miasto podczas trwania II Wojny Światowej zniszczyły go doszczętnie. W 1950 roku kawiarnia została przeniesiona do nowej siedziby, znajdującej się przy Via Montenapoleone. Pasticceria Cova od początku istnienia miała kosmopolityczny charakter, ale dopiero w latach 90. ubiegłego wieku zaczęła się jej światowa ekspansja.
Via Montenapoleone 8
A gdzie jeszcze można w Mediolanie dostać dobre Panettone?
Panettone haute couture:
Armani Dolci
Via Manzoni 21
Klimaty tradycyjne:
Ranieri
Via della Moscova 7
Cucchi
Corso Genova 1
Peck
Via Spadari 9
Nowoczesność:
Martesana
Via Cagliero 16, Via Paolo Sarpi 62, Piazza Sant’Agostino 7
Vergani
Porta Romana 51
Pavé
Via Felice Casti 21
Panettone gourmet:
Iginio Maasari
Smakosze zamawiają Panettone przez internet u jednego z największych włoskich cukierników, Iginia Massariego. Od poniedziałku do czwartku w centrum miasta działa Pop-up Store.
Via Guglielmo Marconi, 4
Alla prossima!
Ania
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.
Jak patrzy się na takie zdjęcia, to człowiek natychmiast chce się pakować i wyruszać w podróż i spróbować tych przysmaków:) Pozdrawiamy!