Acqua Dolce e Salata – kuchnia emiliańska, gdzie czas się zatrzymał

0
Acqua Dolce e Salata - kuchnia emiliańska tam, gdzie czas się zatrzymał

Taki właśnie miejsca lubię – niezadeptane przez turystów, niewyskakujące z lodówki, czy z Instagrama, autentyczne, przy czym na wskroś włoskie. Jesteśmy w Bobbio w Val di Trebbia (prowincja Piacenza), gdzie szczególnie w wyższych partiach Apeninów czuć Morze Liguryjskie. Dolina rzeki Trebbii przyklejona jest do Ligurii, a Agriturismo Acqua Dolce e Salata nie tylko serwuje dobrą, emiliańską kuchnię. W powietrzu faktycznie czuć bliskość najwęższego, włoskiego regionu.

Średniowieczna wioska Moglia jest częścią Bobbio. Leży wyżej. Powstała obok klasztoru wybudowanego w 826 roku. Dojechać można tylko wąską i krętą drogą, podziwiając widoki. W Mogli czas się zatrzymał. Idealnie pasuje do miejsc opisanych w nieoczywistej i pięknej książce Paola Rumiza “Legenda żeglujących gór”. Na stałe mieszka tutaj jedynie pięć osób. Wszyscy pozostali – a jest ich niewiele – przyjeżdżają na dłużej jedynie latem. W cudnych okolicznościach przyrody nie sposób nie odpocząć i oderwać się, chociaż na moment od problemów życia codziennego.

Niecałe 2 km od Mogli wypływa Wodospad Carlone, gdzie spotykają się słodka i słona woda. Pierwsza sączy się strumieniem, druga pochodzi ze źródeł siarkowych. Biegnący tamtędy szlak Acqua Dolce e Salata zainspirował właścicieli do wyboru nazwy dla agroturystyki. Zazwyczaj bardzo aktywni, tym razem nie poszliśmy na spacer, bo nie byliśmy dobrze przygotowani. Nie mam wątpliwości, że jest to świetna opcja na spalenie nagromadzonych podczas smacznego obiadu nadprogramowych kalorii i na zobaczenie urokliwego miejsca.

A jak karmią w Ristorante Agriturismo Acqua Dolce e Salata? Pysznie i tradycyjnie. Restaurację (na miejscu nie ma pokoi do wynajęcia) prowadzi rodzina. Pochodzą z okolic Oltrepò pavese. Val di Trebbia odwiedzali regularnie przez długie lata, aż pewnego razu odkryli Moglię i przepadli. Postanowili założyć rustykalną agroturystykę słynącą z emiliańskiej kuchni z dodatkiem liguryjskich smaczków. Menu jest krótkie i sezonowe. Latem zaproponowano nam lokalne wędliny, gnocco fritto, czyli smażone sakiewki z ciasta drożdżowego, które w kilku prowincjach regionu Emilia Romagna zastępują chleb i które jada się z dodatkiem wędlin lub serów, poza tym sałatkę z soczewicy, liguryjskiej ricotty sarazzu, pomidorków i oliwek taggiasche, a także czerwonej cebuli. Wśród pierwszych dań prym wiodą makarony. Jest ragù, są tagliatelle w letniej wersji z bakłażanem, miętą, pecorino i orzeszkami piniowymi i taglioni z mąki kasztanowej. Kasztany jadalne w tych okolicach zbiera się od wieków. A jeśli akurat nie masz ochoty na pastę? Możesz zamówić razowe naleśniki z kremem z crescenzy i szparagów. Drugie dania usatysfakcjonują tylko mięsożerców. Wegetarianie pośród propozycji duszonej wołowiny, tatara z wołowiny i pieczonego królika nie znajdą niczego dla siebie. Desery przygotowywane są codziennie w zależności od pory roku i dostępnych, sezonowych składników. Proponowane wina praktycznie wszystkie pochodzą z lokalnych winiarni, chociaż znajdzie się również kilka butelek wyprodukowanych w Oltrepò pavese, rodzinnych okolicach właścicieli. Mój wybór? Oczywiście czerwone Gutturnio, które przed rozegraną tutaj w 218 roku p.n.e. bitwą Hannibal kazał podać swoim żołnierzom. I wiecie, co dodam na koniec? W filozofii Ristorante Agriturismo Acqua Dolce e Salata wcale nie chodzi o to, że kuchnia jest ortodoksyjnie regionalna, bo nie jest. Wyróżnia ją przede wszystkim autentyczność, przywiązanie do tradycji łączącej wpływy emiliańskie z liguryjskimi i wybór dobrej jakości składników. Val di Trebbia rzeczywiście jest perełką na mapie prowincji Piacenza.

Na koniec gorąco zapraszam do moich mediów społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

Ristorante Agriturismo Acqua Dolce e Salata
Località Moglia 9, Bobbio PC
info:www.acquadolceesalata.it

Alla prossima!

Ania

Acqua Dolce e Salata - kuchnia emiliańska tam, gdzie czas się zatrzymał

Acqua Dolce e Salata - kuchnia emiliańska tam, gdzie czas się zatrzymał

Acqua Dolce e Salata - kuchnia emiliańska tam, gdzie czas się zatrzymał

Acqua Dolce e Salata - kuchnia emiliańska tam, gdzie czas się zatrzymał

Acqua Dolce e Salata - kuchnia emiliańska tam, gdzie czas się zatrzymał

Acqua Dolce e Salata - kuchnia emiliańska tam, gdzie czas się zatrzymał Acqua Dolce e Salata - kuchnia emiliańska tam, gdzie czas się zatrzymał Acqua Dolce e Salata - kuchnia emiliańska tam, gdzie czas się zatrzymał

Acqua Dolce e Salata - kuchnia emiliańska tam, gdzie czas się zatrzymał

Acqua Dolce e Salata - kuchnia emiliańska tam, gdzie czas się zatrzymał

Acqua Dolce e Salata - kuchnia emiliańska tam, gdzie czas się zatrzymał

Acqua Dolce e Salata - kuchnia emiliańska tam, gdzie czas się zatrzymał

Acqua Dolce e Salata - kuchnia emiliańska tam, gdzie czas się zatrzymał

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here