włoska kuchnia regionalna

kuchnia Mantui
kuchnia włoska
Lombardia
Mantova
Mantova la capitale italiana della cultura 2016
Mantua
Mantua włoska stolica kulury 2016
północne Włochy
Sabbioneta
włoska kuchnia regionalna
włoskie produkty regionalne

Smaki Mantui – I sapori mantovani

Kuchnia oraz produkty regionalne z Mantui mają długą i bogatą tradycję. Żyzne tereny oraz obecność rzeki Mincio sprawiały, że plony były owocne jeszcze w starożytności. Ochoczo korzystali z nich Etruskowie, Celtowie i Rzymianie. W średniowieczu, po odnalezieniu relikwii z krwią Chrystusa (Prezziosissimo Sangue), Mantua stała się celem masowych pielgrzymek. Bywali tutaj zwykli śmiertelnicy oraz koronowane głowy. […]

Czytaj dalej:
archeologia
Italia przedrzymska
kulinarne ciekawostki
Morze Tyrreńskie
najpiękniejsze włoskie plaże
południowe Włochy
Sardynia
wakacje we Włoszech
włoska kuchnia regionalna
włoskie plaże
włoskie tradycje świąteczne
włoskie zabytki Unesco

Sardynia oczami Sardyńczyka, czyli 6 powodów dla których warto wybrać się na Sardynię

Sardynia to wyspa dzika i magiczna, otoczona skalistym wybrzeżem oraz przezroczystymi wodami Morza Śródziemnego. Nie do końca przez nas Polaków odkryta, skrywa bogatą historię, której początki sięgają kultury nuragijskiej, charakteryzującej się przede wszystkim tajemniczymi megalitami. Zaskakują lokalne tradycje, a także głęboko zakorzenione poszanowanie dla Matki Ziemi. Jak  mówi mój znajomy Maurizio –  “Motivi per andare in Sardegna sono […]

Czytaj dalej:
Val di Mello
Lombardia
północne Włochy
Val di Mello
Valtellina
włoska kuchnia regionalna
włoskie Alpy

Val di Mello

Północną część Lombardii zajmują Alpy. W skład masywu retyckiego wchodzi malownicza Valtellina, której południową granicę wyznacza rzeka Adda. Rozciąga się tam m.in. Val di Mello (“Val da mèl” w lokalnym dialekcie). Nazwa doliny wywodzi się od miasteczka Mello, oddalonego o 20 km w kierunku zachodnim. Jego mieszkańcy (melat) od wieków, z ogromnym poświęceniem, wypasają w niecce […]

Czytaj dalej:
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
południowe Włochy
Sardynia
Sycylia
wino
Włochy enokulinarnie
włoska kuchnia regionalna
włoskie produkty regionalne
włoskie wyspy

Produkty regionalne – Sycylia i Sardynia

Przedstawiam Wam bohaterki ostatniej części cyklu poświęconego produktom regionalnym, czyli dwie największe włoskie wyspy – Sardynię oraz Sycylię, razem z pobliskimi archipelagami. Autonomiczne regiony Włoch są niezwykle piękne i bardzo różne pod każdym względem. Sprzyjający klimat sprawia, że miejsca te są bogate w aromaty, warzywa i owoce, a kulinaria stanowią niewyczerpany temat. Poniżej mała próbka. […]

Czytaj dalej:
produkty regionalne: Włochy południowe
Abruzja
Apulia
Bazylikata
dieta śródziemnomorska
Kalabria
Kampania
kuchnia włoska
Molise
południowe Włochy
wino
Włochy enokulinarnie
włoska kuchnia regionalna
włoskie produkty regionalne

Produkty regionalne: Włochy południowe

Trzecią część cyklu poświęcam południu Włoch, które powszechnie uchodzi za najmniej rozwinięty region w kraju. Nie zmienia to jednak faktu, że urzeka swoimi spalonymi słońcem krajobrazami, przepięknymi plażami, turkusową wodą okalających go mórz, bogactwem smaków i aromatów, a także gościnnością mieszkańców, nierzadko posługujących się trudnymi do zrozumienia dialektami. W roku 2010 dieta śródziemnomorska została wpisana […]

Czytaj dalej:
produkty regionalne Włochy środkowe
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
Lacjum
Marche
Toskania
Umbria
wino
Włochy enokulinarnie
Włochy środkowe
włoska kuchnia regionalna
włoskie produkty regionalne

Produkty regionalne: Włochy środkowe

W drugiej odsłonie cyklu, opisującego produkty regionalne, zwiedzamy Włochy środkowe. Oprócz popularnych kierunków, takich jak Toskania, Lacjum, czy Umbria możecie zdecydować się na mniej uczęszczane, ale bardzo urokliwe Marche. Tę część Półwyspu Apenińskiego charakteryzuje łańcuch górski o identycznej nazwie, jeziora wulkaniczne, tektoniczne i krasowe, rzeki, równiny oraz Adriatyk, Morze Liguryjskie i Tyrreńskie. Kuchnia, razem z […]

Czytaj dalej:
Dolina Aosty
Emilia Romania
Friuli Wenecja Julijska
kuchnia włoska
Liguria
Lombardia
Piemont
północne Włochy
Trydent-Górna Adyga
Wenecja Euganejska
wino
Włochy enokulinarnie
włoska kuchnia regionalna
włoskie produkty regionalne

Produkty regionalne: Włochy północne

Świadome podróżowanie jest jedną z zasadniczych cech udanych wakacji. Przy każdej okazji podkreślam, że Włochy to nie tylko pizza, makaron i Morze Śródziemne. Wybierając zatem urlop na Półwyspie Apenińskim, albo na jednej z jego wysp, warto zastanowić się nad tym, który region najlepiej wpasowuje się w nasze upodobania. Lokalna kuchnia, analogicznie jak klimat, krajobrazy oraz sposoby […]

Czytaj dalej:

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione