Ciasto czekoladowo-pistacjowe

0
Ciasto czekoladowo-pistacjowe

Ciasto czekoladowo-pistacjowe ma miękki środek i wyraźnie czekoladowy smak, który przełamują pistacje. Przypomina trochę francuskie wilgotne ciasto czekoladowe i podobnie jak ono stanowi wyrafinowany deser. Jest kaloreczny, ale i warte grzechu. Zawsze przecież można sięgnąć po mniejszy kawałek.

CIASTO CZEKOLADOWO-PISTACJOWE

Składniki:

ciasto

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 50 g pistacji bez soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 5 łyżek rumu
  • 250 g masła
  • 6 jajek
  • 125 g cukru
  • 60 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

polewa

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 180°C.

Siekamy pistacje i mieszamy je z łyżką cukru. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy pistacjami z cukrem.

Na parze rozpuszczamy czekoladę z masłem. Żółtka ucieramy z cukrem na krem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, rum, czekoladę z masłem i ubitą z białek pianę. Delikatnie wszystko mieszamy, wylewamy na tortownicę i pieczemy przez 30 minut. Ciasto po wbiciu patyczka musi być suche. Studzimy.

W niedużym rondelku zagotowujemy śmietankę. Dodajemy posiekaną czekoladę i masło. Starannie mieszamy i rozsmarowujemy polewę na powierzchni ciasta.

Lubisz pistacje? Wypróbuj przepis na pistacjowe tiramisùpistacjowe ciasteczka.

Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

Smacznego!

Ania

ciasto czekoladowo-pistacjowe

ciasto czekoladowo-pistacjowe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj