Ciasto czekoladowo-pistacjowe ma miękki środek i wyraźnie czekoladowy smak, który przełamują pistacje. Przypomina trochę francuskie wilgotne ciasto czekoladowe i podobnie jak ono stanowi wyrafinowany deser. Jest kaloreczny, ale i warte grzechu. Zawsze przecież można sięgnąć po mniejszy kawałek.
CIASTO CZEKOLADOWO-PISTACJOWE
Składniki:
ciasto
- 250 g gorzkiej czekolady
- 50 g pistacji bez soli
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 5 łyżek rumu
- 250 g masła
- 6 jajek
- 125 g cukru
- 60 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
polewa
- 150 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180°C.
Siekamy pistacje i mieszamy je z łyżką cukru. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy pistacjami z cukrem.
Na parze rozpuszczamy czekoladę z masłem. Żółtka ucieramy z cukrem na krem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, rum, czekoladę z masłem i ubitą z białek pianę. Delikatnie wszystko mieszamy, wylewamy na tortownicę i pieczemy przez 30 minut. Ciasto po wbiciu patyczka musi być suche. Studzimy.
W niedużym rondelku zagotowujemy śmietankę. Dodajemy posiekaną czekoladę i masło. Starannie mieszamy i rozsmarowujemy polewę na powierzchni ciasta.
Lubisz pistacje? Wypróbuj przepis na pistacjowe tiramisù i pistacjowe ciasteczka.
Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!
Smacznego!
Ania