LASAGNE Z DYNIĄ
- 1 opakowanie makaronu lasagne (jak najlepszej jakości i koniecznie nie wymagającego gotowania, a jedynie krótkiego zanurzenia w gorącej wodzie)
- 350 g obranej dyni
- 1 niewielka cebula
- 1 łyżka pietruszki
- sól
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
- 1 łyżeczka masła
- beszamel (0,5l mleka, 50 g masła, 50 g mąki, sól i gałka muszkatołowa)
Dynię należy obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po 20 minutach wyjmujemy ją z garnka, nie wylewając przy tym wody. Może się ona potem jeszcze przydać. W misce rozgniatamy warzywo, a gdyby purè okazało się za suche dodajemy do niego wodę z garnka.
W dalszej kolejności przygotowujemy beszamel. W jednym garnku rozpuszczamy masło, w drugim podgrzewamy mleko. Do zdjętego z ognia masła dosypujemy mąkę i mieszamy, aby pozbyć się grudek. Ponowie stawiamy na ogniu, dolewamy mleko i mieszamy tak długo, aż masa lekko zgęstnieje. Doprawiamy beszamel solą oraz gałką muszkatołową.
Cebulę drobno kroimy i szklimy na oliwie z masłem. Wsypujemy na patelnię purè z dyni, podgrzewamy przez kilka minut, w końcu zdejmujemy z ognia. Dodajemy beszamel, posiekaną pietruszkę i odrobinę soli. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie.
Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, kładziemy pierwszą warstwę dyniowej masy, a potem lasagne (najlepiej moczone przez 2 min. we wrzącej wodzie). Na wierzchu musi znaleźć się koniecznie dynia posypana startym parmezanem. Dokładniejsze informacje o technice przygotowywania lasagni możecie znaleźć tutaj.
Lasagne pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30 minut.
Sugerowane wina:
Dynia doskonale smakuje w połączeniu z czerwonym winem wytrawnym niezbyt ciężkim w smaku jak np. Lambrusco.
***
Do zobaczenia „Pod Słońcem Italii”, także na na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitalii.
Ania