Oblicza Włoch: Chioggia

2

Laguna wenecka, której Chioggia jest częścią, znajduje się na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Okolica słynie z bardzo szerokich, piaszczystych plaż (Sottomarina i Isolaverde) i z ostatniej w tej części Włoch maki śródziemnomorskiej którą można oglądać w Riserva Naturale Integrale – Bosco Nordico. Chioggia nazwana bywa małą Wenecją, a czasem nawet małym Neapolem. Podobieństwo do Wenecji jest ewidentne i widać je na każdym kroku. Porównywalny z Neapolem może być natomiast specyficzny charakter mieszkańców miasteczka, a nawet wiszące na d uliczkami pranie. Tak przynajmniej sami oni mówią o sobie.

Wyjątkowo ciekawy jest plan Chioggi, który układem przypomina rybi szkielet. Pionowo położone place i cztery kanały przecinają gęste i wąskie ulice (calli). Jest to doskonałe rozwiązanie dla rybaków, którzy od zawsze zamieszkiwali miasto. Legenda mówi, że Chioggię założył kompan Eneasza – Clodio, który razem z nim uciekł spod Troi, badania archeologiczne wskazują natomiast na jeden z ludów zamieszkujących Italię przedrzymską. W czasie dominacji Rzymian, Chioggia była ważnym ośrodkiem z basenami solankowymi. Po upadku Cesarstwa regularnie niszczyli ją barbarzyńcy podczas najazdów. Dalej, kolejno dostała się pod panowanie Bizancjum, później Longobardów, na końcu Najjaśniejszej Republiki Weneckiej, od której była mniej lub bardziej zależna aż do momentu Zjednoczenia Włoch w 1860 roku.

CO ZOBACZYĆ?

CENTRO STORICO

Zabytkowa część miasta położona jest na wyspie znajdującej się na lagunie weneckiej. Przecina ją kilka kanałów. Najbardziej spektakularnym z czterech kanałów jest Canal Vena, nad którym przewieszono dziewięć mostów. Najpiękniejszy z nich – Ponte Vigo – znajduje się nad samą laguną. Obok niego stoi kolumna z lwem – symbolem dominacji Najjaśniejszej Republiki. Mieszkańcy Wenecji w sposób prześmiewczy nazywają go el gato (kocur), ponieważ jest dużo mniejszy od swoich weneckich odpowiedników.

CATTEDRALE SANTA MARIA ASSUNTA

W Choiggi znajduje się wiele kościołów. Na pewno warto zwrócić uwagę na Dumo, czyli katedrę pod wezwaniem Matki Boskiej Wniebowziętej (Cattedrale Santa Maria Assunta). Budowla o prostej, ceglanej fasadzie została wzniesiona w XII wieku i odbudowana w obecnej formie w XVII wieku. Wewnątrz warto zwrócić uwagę na główny ołtarz i na baptysterium. Obok kościoła znajduje się dzwonnica.

L’OROLOGIO DELLA TORRE DI SANT’ANDREA

Zegar – dzwonnica stojący przy kościele Sant’Andrea to najstarszy zegar, znajdujący się na świecie.

PALAZZO POLI

Kamienica, w której przez kilka lat mieszkał Carlo Goldoni.

MERCATO DEL PESCE

W Chioggi są dwa targi rybne. Pierwszy z nich zlokalizowany jest przy Piazza Granaio, leżącym między Corso del Popolo, a Canal Vena. Drugi jest przy porcie, wzdłuż Canale S. Domenico.

Chioggia

Chioggia

Chioggia

Chioggia

Chioggia

Chioggia

Chioggia

Chioggia

Chioggia

Chioggia

Chioggia

Chioggia

Chioggia

Chioggia

Chioggia

Chioggia

Chioggia

Chioggia

Chioggia

Chioggia

Chioggia

Chioggia

Chioggia

JEDZENIE:

W Chioggi, podobnie jak w Wenecji bardzo popularne są malutkie przekąski – cicchetti, które najprościej porównać do hiszpańskich tapas. Najczęściej podaje się je na kawałku chleba lub polenty, na którym znajdziecie wędliny, sery, panierowane jarzyny, ale przede wszystkim ryby, m.in. baccalà mantecato. Cicchetti zamawia się razem z kieliszkiem lokalnego wina, a je się je rękami. Jest to doskonały sposób nie tylko na poznanie lokalnej gastronomii, ale także na niewydawanie fortuny w restauracjach. W Choggi cicchetti serwują cicchetterie, w Wenecji bacàri lub bacaréti.

cicchetti

Będąc w Wenecji Euganejskiej nie można nie wypić spritza. Z czystym sumieniem piszę, że popularny aperitif wymyślono właśnie w tych stronach i tutaj najlepiej smakuje.

spritz

Chioggia jest najważniejszym ośrodkiem, w którym są zbierane, a następnie dystrybuowane ryby złowione w Adriatyku. Jest również miejscem z długą tradycją upraw. Lokalna gastronomia opiera się z jednej strony na rybach i owocach morza, a z drugiej wszystkim tym, co daje nam ziemia. Niektóre z typowych pierwszych dań to bibarasse in cassopipa (mule w czosnku i cebuli), capesante al forno (zapiekane muszle Saint Jacques), sardele in saòre (sardynki w cebuli i z innymi dodatkami), buoboli da vida (ślimaki), broeto (zupa rybna z dodatkiem mięczaków i z grzankami), wyrafinowane granseole (miąższ z kraba), różne rybne wariacje na temat spaghetti i risotto. Jeśli chodzi o drugie dania, najprawdopodobniej natkniecie się na ryby grillowane lub w panierce, pesse rosto incovercià (ryba z rusztu podgrzana pod przykryciem razem z oliwą z oliwek, octem, winem i czosnkiem), sfogi (sola), barboni (barweny), risi e vuovi (gotowana ikra z mątwy, przyprawiona oliwą z oliwek, otem i ziołami), sepe con polenta (mątwa duszona w pomidorach i ziołach, lub na czarno z podsmażoną cebulą i czosnkiem i białym winem). W całej okolicy bardzo popularne jest radicchio. Typowy chleb nazywa się bussolà lub bossolà, jest bardzo chrupiący i ma kształt pierścienia.

Wypróbowane adresy znajdziecie tutaj.

polenta e gamberetti

fritto misto

GDZIE SPAĆ?

My nocowaliśmy w bardzo przyjemnym B&B San Domenico, zaaranżowanym w klasycznej kamienicy, w zabytkowej części Chioggi. Właściciele – Graziella i Umberto – od pierwszych chwil sprawią, że poczujecie się u nich jak u dobrych przyjaciół. Chętnie odpowiedzą na każde pytanie, służą pomocą w potrzebie. Ich B&B jest świetnie urządzony – stare miesza się tutaj z nowym. W każdym z pokoi znajduje się zadbany parkiet, poza tym drewno i trawertyn. Przestronną łazienkę oddziela od części sypialnej satynowe szkło. W standardzie klimatyzacja, zamontowane w oknach siatki przeciw komarom i Wi-Fi. Śniadanie jest smaczne i bardzo obfite, a podczas całego pobytu możecie korzystać z kuchni, w której znajdziecie kawę, herbatę, wodę i soki owocowe. Podróżowaliśmy z kilkumiesięczną córką, którą bez problemu wykąpałam w dużej i wygodnej umywalce. Do pokoju wstawiono nam łóżeczko turystyczne razem z materacem i pościelą, mieliśmy do dyspozycji również krzesełko dla dziecka.  B&B akceptuje zwierzęta.

www.bbsandomenico.it

Z CHIOGGI DO WENECJI:

Z Chioggi do Wenecji najlepiej jest się dostać tramwajem wodnym (vaporetto). Przez cały rok dwie linie kursują z Chioggi na Lido, gdzie należy przesiąść się do drugiego tramwaju wodnego. W sezonie – od 31 maja do 30 września – linia nr 19 zawiezie turystów bezpośrednio na Plac św. Marka. Szczegółowe informacje znajdziecie tutaj. Bilet w dwie strony kosztuje 14 €.


Do zobaczenia „Pod Słońcem Italii”, także na na Facebooku oraz na Instagramie i w grupie Zakochani w Italii.

2 KOMENTARZE

  1. Z miejsc, gdzie można dobrze zjeść w Chioggi, polecam niezmiennie Osteria N.2 przy Calle Fattorini 255. Absolutnie najlepsze fritto misto di pesce – fani ryb nie będą zawiedzeni. Na lody natomiast lepiej wybrać się do sąsiadującej (przez most) z Chioggią – Sottomariny. Przy rondzie między via Veneto i viale Veneto wszystkie smakują wyśmienicie 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here