Sekrety domowej pizzy według szefa Franco Pepe

1
Sekrety domowej pizzy według szefa Franco Pepe

FRANCO PEPE

Każda królowa ma swojego króla. W królestwie pizzy rządzi Franco Pepe, najwybitniejszy pizzaiolo w całej Italii. Jego flagowy lokal, Pepe in Grani znajduje się w Caiazzo (Prowincja Caserta). W Lombardii mamy filię zlokalizowaną w krainie Franciacorta. Mieści się w rezydencji L’Albereta Relais&Châteaux. Już w czerwcu planujemy odwiedzić to miejsce, zaglądając przy okazji do jednej z okolicznych winnic.

W czasach kwarantanny niemal wszyscy gotowaliśmy na potęgę. Szczególnym zainteresowaniem cieszył się domowy chleb i pizza. Nie jest łatwo przygotować idealne ciasto drożdżowe. Istnieją triki, których zastosowanie może okazać się kluczowe. Kilka sekretów zdradził ostatnio we włoskim wydaniu “Elle” mistrz Franco Pepe. Wszystkie wypróbowaliśmy i potwierdzamy, że działają.

MĄKA

W 270

Co oznacza symbol “W”? Wskazuje na siłę mąki. Im jest wyższy, tym ciasto podczas wyrabiania wchłonie więcej wody, będzie posiadało większą elastyczność i będzie dłużej rosło. Można go odczytać, sprawdzając procent protein zawartych w konkretnej mące:

  • 8% protein = W 180
  • 11% protein = W 250
  • 15% protein = W 350

DROŻDŻE

Najlepiej wybrać drożdże piwne i użyć niewielkiej ilości. Ponieważ sól spowalnia proces rośnięcia ciasta, drożdże dodajemy na początku jego wyrabiania, a sól pod koniec.

JAK WYRABIAĆ CIASTO

Ręcznie albo przy pomocy robota planetarnego, nie krócej niż przez kwadrans. Gotowe ciasto nie powinno się lepić do rąk.

PIECZENIE

Pizzę pieczmy w bardzo mocno nagrzanym piekarniku, w temperaturze 250°C na najniższej kratce. Placek powinien doznać silnego szoku termicznego.

ALTERNATYWA DLA PIEKARNIKA

Pizza fritta. W tradycji neapolitańskiej taka wersja nazywana jest “góralską”. Smaży się ją w oleju i przyprawia sosem pomidorowym, oregano i serem stracciatella.

Udanych wypieków!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

1 KOMENTARZ

  1. pani Aniu swietny blog i przepisy tak sie sklada ze jestem rowniez zafascynowana od lat Italia,smiejesie zawsze ze gdybym drugi raz mogla sie urodzic to chce byc Wloszka :)chetnie wyprobuje pare przepisow …a w nastepnym roku napewno w planach Bella Italia bo niestety w tym roku nie udalo sie …..”a mialo byc tak pieknie w czerwcu”pozdrawiam Joanna

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here