Kulinarna mapa Lombardii

0
Kulinarna mapa Lombardii

Na tle innych włoskich regionów, kulinarna mapa Lombardii w pierwszym odczuciu wypada skromnie. W tradycyjnej kuchni trudno doszukać się pizzy, makaronów z aromatycznymi sosami, czy owoców morza. W dużym stopniu tutejsze zwyczaje ukształtowało położenie geograficzne. Najpopularniejszymi daniami są risotta, polenta, pierożki, jada się dużo mięsa, ale i ryby słodkowodne. Produkowane są znakomite wina. Jeśli podczas podróży nie skupiasz się tylko na historii, sztuce i architekturze, lubisz natomiast poznawać wszystko to, co lokalne, postaw na kulinarny szlak w duchu “slow“. Mam nadzieję, że mój tekst będzie w tym pomocny!

Przystawki i polenta

W lombardzkiej kuchni niezwykle popularne są wędliny i sery takie jak gorgonzola, taleggio, grana padano, stracchino, czy robiola. Sery podaje się albo jako przystawkę, albo jako drugie danie w duecie z polentą. Ta ostatnia przez bardzo długo była najpopularniejszą strawą w całym regionie. Inną typową przystawką są sciatt della Valtellina, czyli chrupiące smażone kulki zrobione z mąki gryczanej, nadziewane serem. W okolicach jeziora Como powszechna jest filascetta, rodzaj precla z dodatkiem sera, czerwonej cebuli i z odrobiną cukru. Wśród pasztetów królują patè di fegato di vitello del milanese, czyli pasztet z cielęcej wątróbki i patè di cavedano, pasztet z klenia – ryby z rodziny karpiowatych, łowionej w jeziorze Garda.

Kulinarna mapa Lombardii

Risotto, pizzoccheri i zupy

Risotta

Risotta w kuchni lombardzkiej zajmują miejsce szczególne. Powszechnie dodaje się do nich szparagi, dynię, grzyby i inne warzywa sezonowe, a także kiełbasę i ryby. Najbardziej znane jest oczywiście szafranowe risotto alla milanese.

Kulinarna mapa Lombardii

Makarony

Wśród pierożków dużą popularnością cieszą się ravioli di magro z farszem na bazie żółtka, ricotty i ziół, które są różne w poszczególnych prowincjach. W Bergamo podaje się też strangolapreti bergamaschi zrobione z czerstwego chleba, jajek, mleka i ziół, natomiast w Bergamo i Brescii królują casoncelli, kwadratowe albo półokrągłe pierożki faszerowane mięsem, serem grana padano i ziołami. W okolicach Cremony jada się marubini in brodo, pierożki nadziewane duszoną wołowiną, salami, i serem grana z dodatkiem gałki muszkatołowej, a także typowe i niezwykle oryginalne tortelli cremonesi przygotowane z ciastkami amaretti, miętą, rodzynkami, cytronem i skórką cytrynową. Mantua słynie z tortelli alla zucca z dodatkiem ciastek amaretti i gałki muszkatołowej. W okolicy warto również skosztować bigoli con sardelle, grubych spaghetti w sosie z sardynek. W Alpach natomiast numerem jeden są pizzoccheri della Valtellina, tagliatelle z mąki razowej z sosem na bazie ziemniaków, kapusty włoskiej, czosnku i roztopionego sera – najlepiej Bitto valtellinese lub Casery.

Kulinarna mapa Lombardii

Zupy

Wśród zup prym wiedzie minestrone alla milanese, robiona na bazie popularnych w regionie jarzyn z dodatkiem słoniny i skórki wieprzowej. Jest też zuppa alla pavese z dodatkiem czerstwego chleba, jajka i sera. W prowincji Brianza można spotkać urgiadę, zupę przygotowywaną z fasoli, pora, boczku i jęczmienia. Schisòla to natomiast zupa z mąki i sera taleggio produkowanego w prowincjach Bergamo i Lecco. W całej Lombardii popularnością cieszy się pancotto, gdzie czerstwy chleb gotuje się razem z masłem i z mięsem.

Drugie dania

Mięso stanowi podstawę lombardzkiej kuchni, popularne są również ryby słodkowodne, pochodzące z lokalnych jezior i rzek Pad, a także Ticino.

Mięsa

W pierwszej kolejności trzeba wymienić popularną w całym regionie cassoela, czyli jednogarnkowy obiad przygotowywany z kapusty włoskiej, żeberek, skórki i nóżek wieprzowych. Podobnie jak polenta była ona strawą ubogich. Cassoela doskonale sprawdza się w duecie z czerwonymi winami musującymi, takimi jak np. Bonarda. Jest też trippa alla milanese, nazywana czasem busecca – flaki, cotoletta alla milanese i ossobuco, o których pisałam TUTAJ, a także bruscitt, cieniutkie paseczki duszonej wołowiny gotowane w winie, z dodatkiem kopru włoskiego. W okolicach Bergamo i Brescii i można spotkać polenta e osei. Najczęściej są to skowronki albo drozdy smażone na maśle i podawane z polentą. W Alpach, między Lecco, Sondrio, Bergamo e Brescią sporą popularnością cieszą się potrawka w sosie pomidorowym i ragù z dziczyzny.

Kulinarna mapa Lombardii

Ryby

Nad  jeziorem Garda typowe są trota cotta al forno con i funghi (pstrąg pieczony z grzybami) i anguilla cotta alla brace (pieczony węgorz, przyprawiony oliwą z oliwek i cytryną). W rejonie jeziora Como jada się missoltini, czyli słodką odmianę parposzy suszonej na słońcu i moczonej w soli (ryby z rodziny śledziowatych), agone – parposz niepoddaną wcześniej opisanej obróbce, lavarello – sieję i alborelle in carpione – panierowane ukleje. Nad jeziorami Como, Garda i Maggiore bardzo popularna jest pesce persico – okoń. W Mantui natomiast najczęściej podaje się luccio in salsa (szczupaka w sosie) i pesciolini fritti (smażone rybki).

Kulinarna mapa Lombardii

Mostarda

Mostarda została wynaleziona w XVII wieku. Podstawowymi składnikami są kandyzowane owoce oraz musztarda. Dzieli się na wyjątkowo pikantną mostarda di Cremona, delikatniejszą mostarda di Voghera, nasyconą przyprawami mostarda di Milano i w końcu mostarda di Mantova. Ta ostatnia przygotowana jest z jabłek, miodu i białego wina i stanowi istotny element farszu tortelli alla zucca.

Kulinarna mapa Lombardii

Desery

Symbolem Mediolanu jest babka Panettone. W dalszej kolejności trzeba wymienić wielkanocną colomba pasquale, torrone cremonese i amaretti di Saronno, czyli chrupiące ciasteczka składające się z migdałów, białka jajek i pestek moreli. Inny przysmak stanowi masigott, miękkie ciasto z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej, posypane cukrem pudrem, pochodzące z miasteczka Erba. W Mantui i okolicach popularna jest sbrisolona, czyli chrupiące ciasto z kawałkami migdałów, a także torta delle rose, która kształtem przypomina kwiaty. W Cremonie, poza torrone jada się spongardę, deser z suszonymi owocami, natomiast w Pavii warto skosztować puszystego torta del Paradiso.

Kulinarna mapa Lombardii

Wino i digestif

Na terytorium Lombardii produkuje się sporo win z apelacjami DOC i DOCG. Powszechnie znane i cenione są czerwone wina z Valtelliny, otrzymywane ze szczepu Nebbiolo. W rejonie Oltrepò pavese dominuje Barbera, natomiast teren Franciacorta znajdujący się w prowincji Brescia słynie z produkcji białego wina musującego o tej samej nazwie. W przeciwieństwie do często powtarzanej opinii Franciacorta nie jest włoskim odpowiednikiem szampana. Jedyną cechą wspólną dla tych dwóch win musujących jest metoda produkcji. Poza nią różni je wszystko: jakość, smak, rodzaj gleby i klimat, w jakim dojrzewają winogrona. Nie można też stwierdzić, że włoska Franciacorta jest lepsza od francuskiego Champagne, albo odwrotnie.

Najpopularniejszymi lokalnymi digestifami Braulio, likier o smaku amaretti i ziołowe Fernet Branca albo Amaro Ramazzotti.

Kulinarna mapa Lombardii

Smacznych podróży po Lombardii!

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj