Liguria od kuchni, czyli czego spróbować, będąc w tym regionie?

2
kuchnia Ligurii




Amatorzy włoskiej kuchni, kulinarnych podróży i odkrywania lokalnych smaków na pewno zadają sobie pytanie, co zjeść w regionie, który zamierzają odwiedzić. Dzisiaj podpowiem Ci, jakie są lokalne przysmaki, typowe dla niewielkiej, ale pięknej Ligurii. Ziemia ta z jednej strony otoczona jest przez turkusowe morze, z drugiej przez zielone Apeniny. Porasta ją klasyczna śródziemnomorska roślinność, a wyróżnia charakterystyczna kolorowa architektura. Kuchnia opiera się na tym, co oferuje ziemia i morze.

FOCACCIA GENOVESE

Znany na całym świecie placek drożdżowy z dodatkiem oliwy z oliwek jest idealny o każdej porze dnia. Nadaje się na przekąskę, szybki lunch, dodatek do głównych dań lub jako aperitvo, a nawet na śniadanie. Tak – w Ligurii focaccia często bywa jedzona o świcie i maczana w cappuccino.

focaccia genovese CC 2.0 Flick by lucadea

FOCACCIA DI RECCO

Oryginalna, płaska focaccia nadziewana serem stracchino wypiekana jest w niewielkim miasteczku Recco, położnym blisko Genui, Camogli, Rapallo, Santa Margherita Ligure, czy Portofino. Warto tutaj zajrzeć i poznać jej smak. Polecam Panificio Tossini.

focaccia di Recco

FARINATA DI CECI

Farinata to cienki placek wypiekany z mąki z ciecierzycy. Czasem dodaje się do niego czerwonej cebuli albo np. aromatycznych ziół. Świetnie smakuje w duecie z wędlinami. Można go skosztować nie tylko w Ligurii, ale również w sąsiednim Piemoncie.

farinata di ceci

SGABEI

To przysmak typowy dla regionu Lunigiana położonego między Ligurią i Toskanią. Przygotowuje się go na bazie ciasta drożdżowego i smaży w głębokim tłuszczu. Sgabei po wierzchu posypane są solą. Najczęściej bywają jedzone razem z wędlinami lub serami, rzadziej na słodko.

TORTA PASQUALINA

To rodzaj słonego ciasta nadziewanego botwinką, szpinakiem, ricottą, Parmezanem i jajkami na twardo. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole.

PESTO

Pesto raczej nikomu przedstawiać nie muszę. Aromatyczny sos bazyliowy z dodatkiem orzeszków piniowych, Parmezanu, sera Pecorino, oliwy z oliwek, a czasem również czosnku smakuje obłędnie. Najczęściej podawany jest ze świeżym makaronem trofie lub linguine, a w regionie Lunigiana z testaroli. Ja w Ligurii jadłam nawet focaccię z pesto i lody o smaku bazylii!

pesto alla genovese CC0 pixaby

trofie al pesto

testaroli al pesto CC 3.0 Wikimedia Commons by J.P.Lon

MINESTRONE ALLA GENOVESE

Jarzyny strączkowe są nieodłącznym składnikiem liguryjskiej kuchni. Powszechnie używa się ich do przyrządzania różnych zup, które mogą zawierać również ryby i owoce morza. Jedną z najpopularniejszych jest minestrone alla genovese. Zupa ta składa się z bardzo wielu składników, m.in. z fasoli, fasolki szparagowej, cukinii, pesto i ziemniaków.

PANSOTI CON SUGO DI NOCE

Pansotti to pierożki faszerowane ziołowym nadzieniem i polane sosem z orzechów włoskich.

pansotti CC 2.0 Flickr by Jameson Fink

ACCIUGHE RIPIENE

Acciughe di Monteresso, czyli anchois pochodzące z jednego z miasteczek Cinque Terre wyróżnia niepowtarzalny smak. W kuchni liguryjskiej wykorzystuje się je nadzwyczaj często, a najpopularniejszym daniem są anchois nadziewane. W zależności od pory roku do farszu używa się innych warzyw. Zazwyczaj są one zapiekane lub smażone.

CONIGLIO ALLA LIGURE

Bardzo prosty, wręcz rustykalny przepis na królika, którego przyrządza się na patelni z dodatkiem aromatycznych ziół, takich jak tymianek, rozmaryn i liście laurowe, a także z oliwkami tagiasche i z odrobiną czerwonego wina.

coniglio alla ligure CC 4.0 Wikimedia Commons by F. Ceragioli

CANESTRELLI

Są to kruche ciasteczka o kształcie margaretek, posypane cukrem pudrem. Dla zaostrzenia smaku do ciasta często dodaje się sok z cytryny, wanilię, anyżek lub kakao.

canestrelli CC 2.0 Flickr by fugzu

CHINOTTO DI SAVONA

Jest to gorzki napój bezalkoholowy, bardzo popularny w całych Włoszech. Uzyskuje się go z rosnących w Ligurii cytrusów o nazwie “chinotto”.

Chinotto di Savona CC 2.0 Flickr by Matteo Doni

VERMENTINO I PIGATO

Liguria znana jest wśród sommelierów głównie przez wzgląd na białe wina. Najpopularniejsze to Vermentino, które wyróżnia słodki i owocowy posmak. Produkuje się je na tzw. Riviera di Levante, tj. na południe od Genui. Tymczasem Riviera di Ponente, a więc rejon na zachód od Genui oferuje białe wino o nazwie Pigato.

LIQUORE AL BASILICO

We Włoszech po każdym obfitym posiłku podawane jest digestivo, czyli alkohol mający na celu wspomóc trawienie. Liguryjskie digestivo robione jest na bazie bazylii. Przepis na likier bazyliowy znajdziesz TUTAJ.

Likier cytrynowo-bazyliowy

A presto!

Ania

P.S. Do zobaczenia „Pod Słońcem Italii”, także na Facebooku oraz na Instagramie i w grupie Zakochani w Italii.


2 KOMENTARZE

  1. Kuchnia włoska nie przestaje zaskakiwać. Ta odrębność regionalna jest świetna, tam na prawdę można jeździć i ciągle odkrywać nowe smaki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here