Sery. Bez wątpienia Francuzów cechuje większa smykałka do promocji rodzimych produktów na świecie. Okazuje się jednak, że to Włosi dysponują nieporównywalnie bogatszym ich wyborem. Każdy wariant wyróżnia jedyny w swoim rodzaju smak, który wprowadza nas w dobry humor. Co więcej, dieta uzupełniona o sery może regulować sen. Magicznym składnikiem jest tryptofan, aminokwas będący źródłem m.in. serotoniny. Porcja zawierająca 40 g serów jedzona 2-3 w tygodniu dostarcza organizmowi witaminę D, wapno i proteiny. Włoskie sery dzielą się na kilka grup: freschi (np. mozzarella, ricotta), stagionati (grana, Parmezan), erboinati (Gorgonzola), caprini (z mleka koziego, rzadziej krowiego), a pasta molle (taleggio, fontina). Skomponuj idealną deskę serów, wykorzystuj je w kuchni i nie bój się serów jeść!